Två tre dagars förberedelser, oändligt med inköp och repeat av Jamie Olivers jul dvd och sen stod julmiddagen där framdukad. Med kalkonen, pigs in blanketts (fläskkorvar i bacon med salvia), stuffing (dels i kalkonen och dels i form av köttbullar som tillagades tillsammans med korvarna) potatis och palsternackor med vitlök i gåsfett, morrötter, brysselkål i ett smör som kryddats med kastanjer och bacon, sås (gravy) som jag jobbat gärnet med och så cranberry sauce. Alla vrålhungriga eftersom ugnen krånglat (obefintlig undervärme - hade inte aning eftersom jag inte använt den tidigare) så vi kastade oss över maten och sen var det över på typ en halvtimme. Högt räknat. Men det blev ohyggligt gott. Det vita köttet på kalkonen inte alls torr och alla smakerna gifte sig perfekt. Heja Jamie! Heja oss! Men alla som känner familjen Haglund fattar att det var lite upprört stundtals. Särskilt kring ugnshelvetet.
Inte mycket annat har hänt idag. Axel och pappa har promenerat i parken och jag och mamma tog en sväng (i taxi, det regnade mycket och alla offentliga kommunikationer stängda) till svensk kyrkan. Där mamma bott på sextiotalet med mormor och morfar och syskon. Morfar vickade i kyrkan. Kort besök eftersom taxin väntade men kul att ha sett.
Nu slappar vi i soffan. Pappa ska läsa En Julgäst av Selma Lagerlöf, en favvotradition. Sen blir det paketöppning. Det ligger mycket klappar under granen, särskilt med tanke på att vi sagt att vi skulle ta det lite lugnt med klapparna. Sen ska vi ge oss på christmas pudding med brandy sacue, chocolate logg (barnefterrätten på julen som är ett måste enligt vissa av mina kollegor) och minced pies med congac butter. Mer kalorier med andra ord. Eller kultur som man också kan kalla det. Kul att pröva hur andra gör det här med jul.
tisdag 25 december 2007
Puuhh
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar